Ochutnejte Mallorcu

CESTOVÁNÍ A GASTRONOMIE

Ochutnejte Mallorcu. Kuchyně, která Vás překvapí!

Mallorca je největší z Baleárských ostrovů patřící Španělsku a má okolo 1 mil. obyvatel. Hlavním městem ostrova je Palma de Mallorca, která určitě stojí za návštěvu, ale o tom zase jindy.

Mallorcu živí především cestovní ruch, ale taky pěstování vína a další druhy zemědělství.

Proto taky můžete na tomto ostrově vidět několik polí s obilím, hroznového vína, ale i citronovníky, pomerančovníky, banánovníky, mandlovníky, fíkovníky, olivovníky a podobné exotické stromy.

Základem Mallorské tradiční kuchyně je vepřové maso, olivový olej, česnek, cibule a různé druhy zeleniny. Jako milovníci jídla rádi všechno ochutnáváme.

Nevím, jestli je to tím, že to tady prostě milujeme, ale ať si koupíme cokoliv, tak je to vždy čerstvé a dobré.

Pro milovníky oliv musíme zmínit, že i ty jsou nedílnou součástí Mallorcy. Druhů oliv je tady nespočet a chuťově jsou naprosto nesrovnatelné s těmi, které se prodávají u nás. Ochutnali jsme i olivy, které prodávali farmáři na místních trzích a byly opravdu luxusní.

Mezi typické předkrmy na Mallorce patří TAPAS, což jsou malé jednohubky, jejichž složení může být jakékoli.

Např. bílý chléb podávaný s vepřovou šunkou, sušeným salámem (chorizo nebo fuet), sýrem, rajčatovou dužinou, olivami, různými druhy zeleniny a někdy i s ančovičkami.

Můžou to být ale třeba i smažené kalamáry, krevety, masové koule nebo salmorejo (krém z rajčat, česneku, bílého chleba, olivového oleje a šunky jamón).

Podávají se buďto před jídlem nebo také k vínu nebo pivu. Název Tapas je odvozen od španělského Tapar, což v překladu znamená „přikrýt“.

Samotný předkrm údajně vznikl tak, že v minulosti si při popíjení sherry (víno vyrobeno ze speciálních odrůd bílých hroznů) přikrývali sklenice salámem nebo kusem chleba, aby do nich nepadal hmyz.

Sami jsme tapas několikrát jedli a díky obrovskému množství variant nás vždy něčím překvapilo.

MASOVÉ KULIČKY ALBÓNDIGAS se připravují se z chleba, jamónu, vejce, cibule, česneku a petržele. Podávají se s rajčatovou omáčkou a s chlebem nebo hranolkami.

Albóndigas jsou často servírovány jako Tapas. My je jedli a jsou dost podobné těm českým, jen je jejich konzistence o dost jemnější.

Mezi často podávané patří i CHORIZO. Jedná se o sušenou klobásu, mezi jejiž hlavní ingredience patří vepřové maso, slanina, sůl, česnek a hlavně speciální koření, paprika známá jako pimentón de vera, což je uzená mletá paprika, která je buď sladká nebo pikantní (některé druhy choriza jsou opravdu dost pikantní).

Ve Španělsku existuje mnoho druhů choriza, které se dělí v závislosti na použitém koření a mase, které může být buď z bílých prasat nebo z černých iberských prasat. Záleží taky na způsobu vázání, velikosti nebo hmotnosti.

Proč jsem zmínil právě chorizo, když to spadá spíše celkově pod španělskou kuchyni? Na Mallorce totiž existuje klobása chorizu vzhledem dost podobná a tou je SOBRASADA.

Jedná se o klobásu vyrobenou z vepřového masa, slaniny, papriky, soli a přírodního koření jako je oregáno, rozmarýn, tymián a pepř. Sobrasada z Mallorcy neobsahuje barviva, ale červenooranžovou barvu ji dodává právě paprika.

Vzhled sobrasady připomíná klobásu, má ale mnohem měkčí strukturu, která si doslova říká o namazání na chleba namísto krájení.

Na Mallorce se podává typicky na opečeném bílém chlebu spolu s měkkým kravským sýrem nebo trochou medu

Za mě je sobrasada chuťově fakt dobrá, ale Baru si moc nepochutnala. Všem, kdo máte rádi podobné typy klobás jako je chorizo, ji doporučuji ochutnat.

Mezi známý hlavní chod patří PAELLA. Je to spíše španělské jídlo, než mallorské, ale je tady dost rozšířená. Paella je především z rýže a mořských plodů (krevety, mušle, chobotnice, ale i ryby).

Bývá ale i paella s rajčaty, bílými fazolemi, zelenými fazolky, s hlemýždi, rozmarýnem a kuřecím nebo králičím masem.

Dá se říct, že je to takové naše rizoto. Mívá nažloutlou barvu a to díky šafránu, který se do ní přidává.

Paella je odvozena od slova „Pan“ což znamená nádoba, a proto je většinou podávána v pánvi.

SOPAS MALLORQUINAS jsou typické suché Mallorské polévky, které mají hustější konzistenci.

Přirovnávají se často k velmi hustému guláši a dělají se z vepřového masa v době zabijaček a to spíše v zimních měsících.

ARROZ BRUT MALLORQUIN neboli hrubá/špinavá rýže rozhodně patří do Mallorské kuchyně a je jedno z nejreprezentativnějších jídel, který se podává hlavně v zimním období na zahřátí.

Hlavními ingrediencemi je rýže zalitá silným a mastným masovým vývarem, česnek, cibule, různé druhy zeleniny, jako je červená paprika, rajče, hrášek, fazolové lusky, ale i houby. Celou polévku vyšperkuje trocha šafránu a skořice.

TOMBET může být buďto jako příloha k masu nebo čistě vegetariánské jídlo.

Najdete jej skoro v každé Mallorské restauraci. Tombet je zeleninový pokrm složený ze 4 ingrediencí a těmi jsou brambory, lilek, červená paprika a rajčata.

Brambory, lilek a paprika se nakrájí na plátky a osmahnou na olivovém oleji. Nakonec se zelenina poleje rajskou omáčkou a je hotovo.

Dochucuje se různými druhy koření a medem. Přirovnává se k francouzskému ratatouille.

CARACOLES A LA MALLORQUINA je dalším tradičním pokrmem, jehož základem jsou šneci. Nejsou to ale klasičtí velcí, hnědí šneci. Jedná se o menší hubené šneky, kteří jedí pouze čisté a vybrané listy a houby, takže jsou i nízkokaloričtí a mají v sobě spoustu vitamínů jako třeba vápník, železo, ale i vitamíny A, B9, B12, B3 a E.

Šneci se vaří ve vodě společně s tymiánem a rozmarýnem. Zvlášť se uvaří maso, cibule, rajčata, mák, bílé víno a listy vavřínu. Nakonec se to celé dá dokupy a každý z Mallorky Vám řekne, že tohle určitě musíte vyzkoušet při jakékoli příležitosti.

PA AMB OLI – jedná se o chléb s olivovým olejem, rajčaty nakrájenými na tenké plátky a sýrem. Používají se ale i jiné suroviny jako sušená šunka, olivy nebo česnek.

Tento „recept“ údajně vznikl v minulosti, kdy byl chléb starší a nebyl k běžnému jídlu, a tak, aby ho nevyhazovali, použili olivový olej pro změkčení společně s rajčaty.

Mallorská EMPANADA je druh těstoviny vyrobená z mouky, sádla, olivového oleje a soli. Její vzhled připomíná plněnou kapsu ve tvaru korunky.

Plní se mnoha ingeriencemi, jako třeba hráškem, rybou, masem, pórkem, ale můžete narazit i na empanady se sladkým těstem a slanou náplní.

Nejčastěji ale narazíte na empanady plněné jehněčím, kuřecím nebo vepřovým masem a sobrasadou společně se zeleninou nebo i bez ní. My jsme jich vyzkoušeli více a nám moc chutnala.

Struktura těsta je zvláštní v dobrém smyslu, protože je dost křehká, ale zároveň drží svůj tvar. Náplní do empanady se zrovna nešetří, a tak je kapsa opravdu nabitá a díky tomu i sytná. My jsme si ji někdy dávali místo oběda.

V klasické pekárně stojí vepřové a hovězí empanady cca 2,50 EUR, jehněčí cca 2,80 EUR, rybí cca 2,80 EUR.

V Marketu najdete emapnadu za výrazně nižší cenu. Kuřecí empanada cca 1,80 EUR, vepřová cca 1,70 EUR, tuňáková cca 1 EUR a zeleninová cca 1,30 EUR.

PEPITO DE CREMA / CHOCO je smažené válcovité pečivo obalené v cukru a plněné krémem (čokoláda/krém podobný crème brûlée). My jsme jich ochutnali dost a máme je rádi.

Nakonec u nás ale stejně zvítězil balený v obchodě Eroski, kde dva kusy stojí cca 2 EUR. Měli tam nejkřehčí těsto a nejvíce krému.

Jedli jsme je i 3. den po koupi a byly pořád měkké a čerstvé jako první den! V pekárně tak měkké nebyly a navíc tam bylo méně krému. Vše samozřejmě záleží na tom, na jakou pekárnu narazíte.

CHURROS jsou dost podobné koblihám. Je to usmažené těsto ve tvaru hadů, obalené v cukru se skořicí.

Churros se nejčastěji podává s horkou čokoládou, do které si kousky namáčíte.

Někteří to mají místo snídaně a ani se nedivím, protože je to fakt dost sytné! Ale s kombinací s čokoládou je to dost dobré a navíc i dost levné. Povětšinou stojí do 5 EUR i s hrnkem čokolády a nají se z toho dva lidi.

CHUCHOS je dezert podobný churros, který se skládá ze smaženého těsta pokrytého cukrem a plněných čokoládou nebo jiným sladkým krémem.

Tento dezert je obvykle servírován jako sladká pochoutka na různých trzích a festivalech a je známý svou křupavostí a sladkou chutí.

Chuchos mohou být také ozdobeny dalšími ingrediencemi, jako jsou ořechy nebo polevy, aby byl zvýrazněn jejich chuťový profil.

ENSAIMADA je sladké kynuté těsto, které se vyrábí pouze na Mallorce. Má tvar šnečí ulity posypané cukrem. Tradičně se jí pouze samotná, ale je i možnost náplně s krémem, čokoládou nebo smetanou.

Ensaimadu můžete zakoupit v různých pekárnách, ale i v Marketech třeba i po větším balení. My ochutnali první z Marketu, kde jsme si koupili balení po 9 za 2 EUR a chuťově nám připomínala českou vánočku.

Byli jsme s chutí spokojeni, dokud jsme nejeli do Palmy do vyhlášené pekárny na ensaimadu. Ta neměla chybu! Dali jsme si ji pomazanou s čokoládou a od té doby už nám nechutnají ty z Marketu. 😀

Dostali jsme přímo čerstvou ensaimadu dělanou na počkání a bylo to tak křehké, že nám to odpadávalo z pusy. 😀

GREIXONERA je dezert, jehož základem jsou zbytky ensaimady z předešlého dne. (Stop plýtvání jídlem! 😀 )

Vzhledově to ale s ensaimadou nemá nic společného, krom té staré ensaimady. Ta je hlavní ingrediencí zároveň s karamelem. Společně se žloutky, mlékem, citróny a skořicí se hmota naleje do jeleního hřbetu a nechá zapéct. Konzistencí připomíná puding.

GATÓ DE ALMENDRAS je mandlový dort se skořicí, který se v létě většinou podává společně s mandlovou zmrzlinou a v zimě s hrnkem horké čokolády. Do přípravy není potřeba mouka, tudíž je vhodnou bezlepkovou variantou..

COCAS DE PATATA je bramborové, světlé a sladké pečivo připomínající koblihy. Tyto bramborové koblihy jsou typické především pro vesnici Valldemossa.

Cocas se tradičně podává společně s horchatou (rostlinný nápoj z tygřích ořechů) nebo mandlovou zmrzlinou.

Naše oblíbená SANGRIA je alkoholický vinný nápoj, který dokáže v létě osvěžit. Pije se po celém Španělsku.

Připravuje se z červeného vína, trochou brandy, ovocné drti a sladidla. Nechává se v chladu odstát a následně se podává s kousky ovoce. Můžeme doporučit!

Koupená Sangria v obchodě se sice lehce liší od sangrie v baru, ale i z obchodu nám chutná. Prodávají se tady buďto po 2 dcl nebo ve větších láhvích po 1 litru nebo 1, 5 litru.

Stejné láhve a značka se prodává i u nás v Česku, takže si můžete tento drink dát i doma. Stačí přidat kousky ovoce, ledu a hotovo!

TÚNEL DE MALLORCA HIERBAS je tradiční likér na Mallorce vyráběný z aromatických rostlin vypěstovaných na Mallorce a anýzu.

Túnel se dělí na 3 typy: sladký, medium, suchý. Za nás je nejlepší medium, protože sladký je až moc sladký a suchý až moc suchý 😀 takže nejlepší střed. K prodeji jsou ve skle, ale i v plastu pro převoz domů.


Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *